کلودیا گلدین* زیر ذره‏‏ بین

گردآورنده: نیلوفر ادیب

تصور اینکه روزی روزگاری یک زن به تنهایی بتواند جایزه نوبل اقتصاد را کسب کند، تا یک دهه پیش سخت بود. حتی زمانی که النور اوستوروم، استاد برجسته دانشگاه آریزونا و پژوهشگر باسابقه حوزه اقتصاد سیاسی در سال 2009 به طور مشترک با الیور ویلیامسون، جایزه نوبل را برای کار روی تراژدی منابع مشترک دریافت کردند، همه تعجب کردند. بی هیچ اغراقی زنان در تاریخ علم اقتصاد در ظاهر یک جریان حاشیه ای بودند که کمتر کسی به آنها بها می داد.

جایزه نوبل اما در 15سال اخیر سه بار زنان را واجد دریافت جایزه دانسته است که جایزه امسال کلودیا گلدین حلاوت خاصی داشت. دلیل این موضوع اختصاصی بودن جایزه برای این کارآگاه باسابقه بازار کار بود. گلدین که همواره خود را یک جست وجوگر حقیقت و کاشف معماها لقب داده، علاوه بر اینکه پایی در مکتب جریان اصلی دارد، به پژوهش هایی با رویکرد تاریخی که چندان باب میل اقتصاددانان جریان اصلی نیست، علاقه نشان داده است. مهم ترین ویژگی کار او اما قطعا داده محور بودن تحقیقاتش پیرامون بازار کار و اثر تحولات اقتصادی روی مشارکت زنان در این بازار است. بااین حال گلدین صرفا یک اقتصاددان بازار کار نیست.

مقاله مشترک او با فرانک لوئیس با عنوان هزینه اقتصادی جنگ داخلی آمریکا در سال 1975 یکی از درخشان ترین پژوهش های اقتصادی پیرامون اثر جنگ بر اقتصاد است. او در این مقاله با تاختن به تبعات فزاینده جنگ نسبت به دیدگاه های پژوهشگران در مورد مثبت بودن جنگ برای توسعه اقتصادی آمریکا موضع می گیرد. او در این مقاله با اشاره به نابودی سرمایه مولد، بی ثباتی سیاسی و تغییرات در ترکیب نیروی کار، از عوارض فراوان جنگ برای اقتصادها پرده برمی دارد. کلودیا گلدین بی هیچ شک اقتصاددانی توانمند است. خواندن آثار او نیز برای دانشجویان علم اقتصاد و پژوهشگران علوم اجتماعی حاوی نکات قابل تاملی است.

جایزه به اهمیت انعطاف‏‏ پذیری مشاغل برای زنان

سارا گرین کارمایکل / سردبیر پیشین هاروارد بیزنس ریویو

گلدین بیشتر به خاطر کارها و تحقیقاتش در زمینه مشاغل زنان و اینکه چگونه زنان بعد از ازدواج و مادرشدن از بازار کار خارج می شوند شناخته شده است. اکنون زمان مناسبی برای کمیته نوبل بوده است تا بتواند کارهای گلدین در زمینه اشتغال زنان را به رسمیت بشناسد. در آمریکا، افزایش نرخ مشارکت زنان در نیروی کار پس از همه گیری، شکاف بین جنسیتی را به کمترین میزان ثبت شده کاهش داده است. پس از کاهش شدید شکاف در سال 2020، زمانی که بخش خدمات تحت سلطه زنان تحت تاثیر کووید قرار گرفت و مدارس و مهدکودک ها، کودکان را به خانه فرستادند، این خبری شگفت انگیز و خوشایند است.

تاب آوری نیروی کار زنان را می توان تا حدی به اقتصاد قوی (با وجود پیش بینی های دائمی رکود اقتصادی آینده)، بازگشایی مدارس و مهدکودک ها (تا حدی به دلیل کمک های دولتی) و افزایش دستمزدها نسبت داد. همچنین امر بسیار مهم در این زمینه، انعطاف پذیری بیشتری است که در مشاغل توسط کارفرمایان در سال های 2022 و 2023 ارائه شده است. زنان همیشه برای کسب درآمد در خارج از خانه به کمی انعطاف در مشاغل نیاز دارند؛ چراکه بیشتر مسوولیت اداره خانواده و تربیت نسل بعدی برعهده آنهاست. کار گلدین، اهمیت انعطاف پذیری در قدرت درآمدی مادران را نشان داده است. او کار زنان را در مقیاس گسترده و افسانه ای مورد مطالعه و بررسی قرار داده است.

ما از تحقیقات او متوجه می شویم که آنچه اکنون «دورکاری» می نامیم، مدت هاست که بخش مهمی از توانایی زنان برای کمک به اقتصاد بوده است. زمانی که دوران صنعتی، کارگران را به کارخانه ها و ادارات فراخواند، مشارکت زنان در اقتصاد رسمی شروع به کاهش کرد. قبل از قرن 19، زمانی که کار بیشتر در خانه اتفاق می افتاد، زنان بیشتری در آن شرکت می کردند. به این ترتیب، دورکاری در دور دوران کووید، همان طور که برخی از مدیران عامل آن را برچسب گذاری کرده اند، یک «انحراف» نیست، بلکه رگرسیونی به سمت میانگین است. تحقیقات دیگر گلدین نشان داده است که دستمزد زنان با طراحی مجدد کار به منظور ایجاد انعطاف پذیری در ساعت کاری و جایگزینی افزایش یافته است. نمونه کلاسیک برای او داروسازان هستند.

زمانی که اکثر داروخانه ها مستقل بودند، داروساز باید همیشه آماده کار می بود و بیشتر داروسازان مرد بودند؛ اما ظهور داروخانه های زنجیره ای به این معنی بوده است که داروسازان می توانند به صورت شیفتی کار کرده و در صورت نیاز از یکدیگر حمایت کنند و به جای یکدیگر در شیفت حاضر شوند. نتیجه این است که امروزه، داروسازی جزو مشاغلی است که کمترین شکاف های دستمزد جنسیتی را در میان رشته های پردرآمد دارد. همچنین حوزه ای است که اکنون اکثریت کارمندان آن زن هستند.

با توجه به اینکه مدت هاست بسیاری از مشاغل، کارمندان را از امکان جایگزینی و انعطاف پذیری محروم کرده اند، زوجین مجبور بوده اند تصمیمات دشواری بگیرند. گلدین نشان داده است معمولا این زنان هستند که مایلند شغل خود را فدای شغل شوهرشان کنند. عکس آن اغلب صادق نیست. به باور گلدین تا زمانی که میان زوجین برابری نداشته باشیم، هرگز برابری جنسیتی هم نخواهیم داشت. این یکی از دلایلی است که گلدین و بسیاری از نویسندگان دیگر مدام به شکاف جنسیتی در کار در خانه و پرستاری از کودکان می پردازند. راه های زیادی وجود دارد که کار می تواند حول برنامه ریزی برای مراقبت از کودک تغییر کند.

همان طور که گلدین در سال 2021 در پادکست زنان در محل کار مجله هاروارد بیزینس ریویو گفت، مشاغل پردرآمد امروزی زمان بر هستند. آنها نیاز به کار در عصرها و آخر هفته ها دارند و اغلب دارای برنامه غیرقابل پیش بینی هستند. بسیاری از مشاغل تمام وقت هنوز تحت تسلط مردان هستند؛ اما گلدین استدلال کرده است که نوآوری مدیریتی می تواند به کارمندان امکان بدهد جایگزین یکدیگر شوند تا این مشاغل را برای مادران هم ممکن کند. شایسته بود به کار گلدین سال های قبل هم توجه شود. اقدامات گلدین خیلی قبل از سال 2023 ارزش توجه را داشت؛ اما شاید هیچ زمانی بهتر از الان برای شناخت ارزش مجموعه کارهای او نباشد.

در گذشته، تفاوت درآمد بین مردان و زنان را می شد دلیل پیشرفت تحصیلی و انتخاب شغل دانست. با این حال، کمیته نوبل در بیانیه ای اعلام کرد گلدین نشان داده است که این شکاف بیشتر پس از تولد اولین فرزند یک زن ظاهر می شود. گلدین توضیح می دهد که وقتی زنان بیشتر وظیفه مراقبت از کودکان، کارهای خانه و مراقبت از سالمندان را بر عهده دارند، زمان کمتری برای اختصاص دادن به حرفه های خود و وظایف شغلی خود دارند و با انجام این کار، درآمد کمتری نیز کسب می کنند.

گلدین می گوید افزایش بودجه دولت برای مراقبت از کودکان و افزایش تعداد مشاغل پردرآمد که در آن افراد می توانند وظایف خود را تقسیم کنند، به جای فرسودگی، می تواند به کاهش شکاف دستمزد جنسیتی کمک کند. اما سوالات بزرگ و نگران کننده در این حوزه باقی می ماند. به عنوان مثال چرا زنان، از فرصت های پردرآمد عقب نشینی می کنند؟ گلدین می گوید این موضوع مساله ای است که باید به آن بپردازیم. او در مورد پژوهش های خود می گوید من همیشه خودم را یک کارآگاه می دانستم. کارآگاه همیشه معتقد است راهی برای یافتن پاسخ وجود دارد. زنان در دنیای کار به شدت کمتر حضور دارند و در حالی که تعداد آنها در حال افزایش است، دستمزدها بسیار کمتر از مردان است. آنها درآمد کمتری دارند و همچنین احتمال کمتری برای پیشرفت در حرفه خود دارند. گلدین 77ساله در پژوهش های خود دلایل این نابرابری ها را مطرح کرده است.

دستاوردی بزرگ برای زنان و مردان

از منظر پژوهشگران بلومبرگ، زنان پتانسیل بسیار زیادی برای شکوفایی در عرصه های مختلف در کل جهان دارند؛ اما با وجود چند دهه پیشرفت، این پتانسیل زنان هنوز به طور کامل محقق نشده است. کلودیا گلدین، استاد دانشگاه هاروارد، نه فقط موانعی را که زنان با آن روبه رو هستند، بلکه چگونگی غلبه بر آنها را نیز برای جهانیان روشن کرده و برای مجموع تلاش هایش، برنده جایزه نوبل اقتصاد 2023 شده است. کلودیا گلدین، محققی پیشگام در سطوح مختلف است.

خانم گلدین از 93برنده اقتصادی از زمان آغاز جایزه در سال 1969، سومین زن دریافت کننده این جایزه است؛ او اولین زنی است که به صورت انفرادی این جایزه را کسب کرده است. گلدین با شناسایی موانع برابری جنسیتی و نحوه غلبه بر آنها، مسیری طولانی را طی کرده است. او اولین استاد زن در دپارتمان اقتصاد دانشگاه هاروارد بوده است و در زمانی که دانشگاهیان برجسته بر ساختن مدل های ریاضی ظریف اما اغلب عمیقا معیوب اقتصاد تمرکز کرده بودند، به کار پرزحمت جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده های تجربی برای اثبات حقیقت نابرابری در اشتغال میان زنان و مردان پایبند بوده است.

کلودیا گلدین پس از مطالعه مکانیزم های برده داری و هزینه های جنگ داخلی آمریکا، به موضوعی روی آورد که حوزه تخصصی او را شکل داد؛ یعنی زنان و بحث بازارکار و اشتغال با تجزیه و تحلیل داده ها. او دریافته است مشارکت زنان در نیروی کار لزوما با رشد اقتصادی افزایش نمی یابد و آموزش به تنهایی شکاف دستمزد جنسیتی را از بین نمی برد. بنابراین، سیاست های دیگری برای کمک به زنان و اقتصاد به منظور دستیابی به پتانسیل کامل زنان موردنیاز است. بسته به موقعیت یک کشور، این اقدامات ممکن است شامل انتظارات زنان، دسترسی به امکانات پیشگیری از بارداری یا انعطاف پذیری قوانین شغلی باشد.

بلومبرگ باور دارد بینش و تحقیقات خانم گلدین به هدایت تلاش های سیاستگذاران برای ارتقای برابری جنسیتی کمک کرده است. براساس این تخمین که در صورت تحقق ارتقای برابری، این امر می تواند بیش از 50 درصد به بازده اقتصادی برخی کشورها اضافه کند، افزایش نیروی کار و تخصیص بهتر سرمایه انسانی می تواند درآمد زنان و مردان را افزایش دهد. با این حال، به ویژه در ایالات متحده، به رغم اتخاذ اقدامات کاملا سودمند مانند اعطای یارانه های مراقبت از کودکان، نابرابری در بازار کار همچنان باقی مانده است.

گلدین جدا از تحقیقاتش، به دنبال حل اختلاف فاحش و تفاوت های جنسیتی در رشته خودش بوده است: زنان اکثریت دانشجویان مقطع کارشناسی را تشکیل می دهند، اما تنها یک چهارم ظرفیت رشته های اقتصادی را به خود اختصاص می دهند. ابتکار گلدین مستلزم جلسات اطلاعاتی هدفمند و راهنمایی است که به عنوان یک آزمایش کنترل شده ساختاریافته مشخص کند چه چیزی واقعا برای افزایش برابری جنسیتی نتیجه بخش است. نتایج تاکنون متفاوت بوده است؛ ثبت نام زنان در رشته اقتصاد را در برخی کالج ها افزایش داده و اطلاعات ارزشمندی در مورد بهترین راه برای ادامه این مسیر در راستای افزایش برابری در اختیار دیگران قرار داده است.

در حالی که گلدین اغلب تاکید می کند زنان تا چه حد در این تحصیل و اشتغال پیشرفت کرده اند، تحقیقات او همچنین مبارزات باقی مانده در این مسیر را روشن می کند. زنان هنوز هم برای کار مشابه کمتر از مردان درآمد دارند؛ به ویژه در مشاغل پردرآمد مانند حقوق یا وکالت و امور مالی که به ساعات طولانی و زمان زیادی نیاز دارد. گلدین با بررسی مسوولانه این مشکل، به پیشرفت بیشتر در این زمینه کمک کرده است.

تحقیقات او توضیح می دهد که بستن این شکاف های جنسیتی به انعطاف پذیری در مکان و زمان انجام کار نیاز دارد. او در گذشته گفته بود که چنین تغییری مستلزم تغییر اساسی در محل کار در آمریکاست، اما اخیرا او ابراز امیدواری کرده است که همه گیری ممکن است این واقعیت را برای کارگران یقه سفید امکان پذیرتر کرده باشد. گلدین معتقد است که امید به شکل گیری تغییرات در زمینه اشتغال در آمریکا وجود دارد و باید خوش بین بود. البته برای دستیابی زنان به برابری واقعی در محل کار، به نظر می رسد که همچنان زمان و تلاش بیشتری نیاز است. اما زمانی که این امر اتفاق بیفتد، زنان و همه کسانی که تا حد زیادی از این موضوع نفع می برند باید از تلاش های آکادمیک و پژوهش های کلودیا گلدین به عنوان کسی که در این راه اقدامات و پژوهش های فراوانی کرده است تشکر و قدردانی کنند.

چرا کلودیا جایزه گرفت؟

صبح روز 9 اکتبر، دفتر ملی تحقیقات اقتصادی مقاله ای را با عنوان «چرا زنان پیروز شدند» برای اقتصاددانان سراسر جهان منتشر کرد. در این مقاله، کلودیا گلدین، استاد دانشگاه هاروارد، چگونگی دستیابی زنان به حقوق برابر در محل کار و خانواده های آمریکایی را بیان می کند. جالب اینجاست که درست چند ساعت بعد، خانم گلدین به دلیل «توسعه فهم ما از نتایج بازار کار زنان» به عنوان برنده جایزه نوبل اقتصاد امسال معرفی شد. در مجموع، تحقیقات او تاریخچه جامعی از نابرابری جنسیتی در بازار کار طی 200سال گذشته را نشان می دهد.

خانم گلدین با بیان تاریخچه جامعی از نابرابری جنسیتی، تعدادی از فرضیات را در مورد روابط تاریخی جنسیتی و آنچه را که برای دستیابی به برابری بیشتر در روزگار کنونی لازم است برهم زده است. قبل از کار گلدین، اقتصاددانان فکر می کردند که رشد اقتصادی به ایجاد شرایط برابرتر منجر می شود. در واقع، گلدین نشان داده است که انقلاب صنعتی، زنان متاهل را از نیروی کار حذف کرد؛ زیرا تولید از خانه به کارخانه منتقل شد. در تحقیقی که در سال 1990 منتشر شد، گلدین نشان داد که تنها در قرن بیستم، زمانی که مشاغل بخش خدمات افزایش یافت، آموزش دبیرستانی توسعه یافت و الگوی جدیدی از اشتغال ایجاد شد.

تحقیقات گلدین افسانه های دیگری را نیز از بین برده است. او با استفاده از نتایج نظرسنجی ها و داده های صنعتی، شکاف های سوابق تاریخی در مورد دستمزد و اشتغال زنان را پر کرده است. آمارهای ساده، مانند نرخ اشتغال زنان، به اشتباه اندازه گیری می شد؛ زیرا زنانی که مثلا در یک مزرعه خانوادگی کار می کردند، صرفا به عنوان «همسر» ثبت می شدند. به عنوان مثال، گلدین دریافته است که نرخ اشتغال زنان متاهل سفیدپوست در سال 1890، حدود 12.5 درصد بود که این عدد تقریبا پنج برابر بیشتر از چیزی است که قبلا تصور می شد.

محاسبات او همچنین نشان داده است که شکاف دستمزد جنسیتی به طور ناگهانی کاهش می یابد. ابتدا یک افت از 1820 به 1850، سپس افت دیگری از 1890 تا 1930 و در نهایت سقوط، از 40 درصد در سال 1980 به 20 درصد در سال 2005 رخ داده است. چه چیزی باعث این افت ها شده است؟ دلیل اول وقوع انقلاب صنعتی و دلیل دوم، افزایش استخدام یقه سفیدها برای مشاغلی مانند کار اداری بوده و به عنوان سومین و اساسی ترین افت، در اواخر قرن بیستم، گلدین بر نقش انتظارات شغلی تاکید کرده است. گلدین معتقد است که اگر یک زن جوان کنترل بیشتری بر زمان و اینکه آیا بچه دار خواهد شد یا نه داشته باشد، اطمینان بیشتری در مورد اشتغال خود خواهد داشت و می تواند انتخاب های آگاهانه تری در مورد آینده داشته باشد و رفتار خود را مطابق با آن تغییر دهد.

به عنوان مثال می تواند انتخاب کند که مدت طولانی تری را به تحصیل اختصاص دهد و بعد وارد بازار کار شود. پژوهش منتشرشده گلدین و لارنس کاتز در سال 2002، در مورد قرص های ضدبارداری بوده است. به عقیده گلدین، یکی از مهم ترین تغییراتی که سبب ایجاد این انقلاب در زندگی زنان شده، ظهور روش های کنترل بارداری قابل اعتماد و در کنترل زنان بوده است. قرص های ضدبارداری هزینه سرمایه گذاری بلندمدت شغلی در زنان را کاهش دادند. قبل از این روش قابل اعتماد برای کنترل بارداری، احتمال زیادی وجود داشت که شغل زنان با بارداری ناخواسته از مسیر خود خارج شود و زنان شغل خود را از دست بدهند. این قرص ها به زنان این امکان را می دادند تا در مورد زمان و اینکه آیا بچه دار شوند، قدرت عمل بیشتری داشته باشند. بین سال های 1967 و 1979، سهم زنان 20 و 21ساله که انتظار داشتند در 35سالگی شاغل شوند، از 35 درصد به 80 درصد افزایش یافت.

انتظارات شغلی برای کارفرمایان نیز اهمیت دارد. شکاف دستمزدی در اوایل قرن بیستم کاهش یافت، اما بخشی از شکاف که ناشی از تبعیض بود و نه خود شغل، به طور قابل توجهی افزایش یافته است. به گفته گلدین، یکی از عوامل مهم، تغییر در نحوه پرداخت حقوق به افراد بوده است. قبلا دستمزدها براساس قراردادهایی تعیین می شد که به بازده ملموسی مرتبط بود؛ مثلا دستمزد در ازای چند لباس بافتنی. اما پس از صنعتی شدن، دستمزدها به طور فزاینده ای به صورت دوره ای پرداخت می شد. این امر تا حدی به این دلیل بود که اندازه گیری بازده یک فرد دشوارتر شد و در نتیجه، سایر عوامل مبهم تر اهمیت یافتند؛ مانند انتظارات در مورد اینکه یک کارگر در یک شغل چه مدت باقی می ماند. این امر، زنان را جریمه می کرد؛ چراکه از آنها توقع می رفت در زمان بچه دار شدن دست از کار بکشند.

از حدود سال 2005، شکاف دستمزد تاحدی کاهش یافته است. در اینجا کار گلدین روایات رایجی را که همچنان تبعیض دستمزدی را مقصر می دانند، زیر سوال می برد. گلدین در کتابی که در سال 2021 منتشر شد، به نام «کار و خانواده: سفر زنان به سوی برابری»، مشاغلی مانند وکالت یا مشاور بودن را مقصر می داند؛ چرا که بازدهی را به ساعات طولانی مرتبط می کند. او توضیح می دهد که چگونه چنین شغلی، جریمه مادر شدن را تقویت می کند. زنان زمان بیشتری را صرف تربیت فرزندان می کنند، به همین دلیل است که شکاف دستمزد جنسیتی بلافاصله پس از تولد اولین فرزند ایجاد می شود. این شکاف حتی برای زنان و مردان با تحصیلات یکسان و در یک حرفه مشترک، همچنان درحال افزایش است.

تحقیقات گلدین درس هایی برای اقتصاددانان و سیاستگذاران دارد. در کار مهم دیگری او با همکاری کاتز، نشان داده است که چگونه رابطه بین فناوری و آموزش می تواند نابرابری را در قرن بیستم توضیح دهد. برای سیاستگذاران، تحقیقات او نشان می دهد که اصلاحات نابرابری جنسیتی بسته به زمان و مکان متفاوت است. در اوایل قرن بیستم آمریکا، شرکت ها زنان متاهل را از به دست آوردن یا حفظ شغل منع می کردند. امروزه شکاف دستمزدها به دلیل مشاغل سخت و هنجارهای مادر شدن باقی مانده است. در گذشته، گلدین پیشنهاد کرده بود که انعطاف پذیری بیشتر در محل کار می تواند راه حلی مناسب برای کاهش نابرابری جنسیتی باشد. شاید کار بعدی او این باشد که چگونه می توان به این انعطاف پذیری در مشاغل دست یافت.

کلودیا گلدین کیست؟

کلیر کین میلر/ نیویورک تایمز

کلودیا گلدین، اقتصاددان حوزه نیروی کار و تاریخ، استاد اقتصاد دانشگاه هاروارد و مدیر برنامه توسعه اقتصاد آمریکاست که در دوران پژوهش خود به بررسی نقش زنان در اقتصاد آمریکا و نابرابری درآمدی از نگاه تاریخ پرداخته است. گلدین در 14 مه 1949 در نیویورک به دنیا آمد. او ابتدا برای تحصیل در رشته میکروبیولوژی به دانشگاه کورنل رفت. گلدین به علوم اجتماعی، به خصوص تاریخ و اقتصاد علاقه مند شد، به طوری که تغییر رشته داد و آن را به عنوان رشته دوره کارشناسی خود انتخاب کرد. او پس از گذراندن رشته اقتصاد در دانشگاه کورنل برای گذراندن دوره دکترا و کار روی سازمان های صنعتی به دانشگاه شیکاگو رفت.

او دکترای خود را در این رشته تخصصی آغاز کرد، ولی با آمدن گری بکر به دانشگاه شیکاگو به اقتصاد کار نیز علاقه مند شد و سپس با رابرت دبلیو فوگل به تاریخ اقتصاد گرایش پیدا کرد. گلدین در پایان نامه دکترایش به موضوع برده داری پیش از جنگ داخلی آمریکا و صنعت جنوب پرداخت. او پس از فارغ التحصیلی در دانشگاه های ویسکانسین-مدیسون، پرینستون و پنسیلوانیا تدریس کرد. گلدین در حال حاضر استاد اقتصاد دانشگاه هاروارد است. او بیشتر با کارهایش در مورد تاریخ زنان و بازار کار زنان در اقتصاد آمریکا شناخته می شود. تاثیرگذارترین مقالات او در این حوزه به اشتغال زنان، تحصیل مختلط در آموزش عالی، تاثیر قرص های ضدبارداری بر تصمیمات شغلی و ازدواج زنان، نام خانوادگی زنان پس از ازدواج به عنوان یک شاخص اجتماعی، بررسی دلایل در اکثریت بودن زنان در دوره کارشناسی و چرخه زندگی جدید اشتغال زنان، اختصاص پیدا می کنند.

گلدین کار خود را با تحقیق در مورد تاریخ اقتصاد جنوب ایالات متحده آغاز کرد. اولین کتاب او، «برده داری شهری در جنوب آمریکا»، پایان نامه دکترای او در دانشگاه شیکاگو بود. او در سال 1978 به همراه فرانک لوئیس مقاله «هزینه های اقتصادی جنگ داخلی» را نوشت که بارها توسط محققان مختلف به آن ارجاع داده شده است. او بعدها با کنت سوکولوف در زمینه صنعتی شدن ایالات متحده و نقش کارگران زن، کار کودکان و خانواده های مهاجر و طبقه کارگر کار کرد. در آن زمان، او متوجه شد که کارگران زن تا حد زیادی در تاریخ اقتصادی نادیده گرفته شده اند و شروع به مطالعه چگونگی تکامل نیروی کار زن و نقش زنان در رشد اقتصادی کرد. مقالات اصلی او از آن تلاش تحقیقاتی عبارتند از: بررسی هزینه ها و تفکیک شغلی براساس جنسیت (1987)، چرخه مشارکت زنان متاهل در نیروی کار (1989) و نقش جنگ جهانی دوم در افزایش اشتغال زنان (1991). کتاب «درک شکاف جنسیتی: تاریخچه اقتصادی زنان آمریکایی» نوشته گلدین در سال 1990 روایت افزایش اشتغال زنان در ایالات متحده از قرن هجدهم تا اواخر قرن بیستم بود.

مشارکت های آکادمیک گلدین فراتر از حوزه زنان هم رفته و به بررسی دلایل تاریخی کاهش فساد عمومی در آمریکا بین سال های 1870 و 1920 نیز پرداخته است. گلدین به همراه ادوارد آل گلیزر از اقتصاددانان دانشگاه هاروارد کتاب «فساد و اصلاحات: درس هایی از تاریخ اقتصاد آمریکا» را در سال 2006 به چاپ رساند.

آکادمی نوبل روز دوشنبه 17مهر اعلام کرد که جایزه نوبل اقتصاد امسال به کلودیا گلدین، تعلق گرفته است. این پنجاه و پنجمین جایزه نوبل اقتصاد است که به یک اقتصاددان تعلق می گیرد. آکادمی نوبل علت اعطای این جایزه به گلدین را «توسعه فهم ما از نتایج بازار کار زنان» توسط او اعلام کرده است. این نهاد اهدا کننده جوایز نوبل در بیانیه ای اعلام کرده است کلودیا گلدین، برنده جایزه نوبل علوم اقتصادی امسال، توانسته است گزارشی جامع از درآمد و مشارکت زنان در بازار کار در طول قرن ها ارائه کند. به عقیده گلدین، اشتغال زنان متاهل در دهه 1900 با رشد اقتصاد خدماتی افزایش یافته است. سطوح تحصیلاتی بالاتر برای زنان و ظهور روش های کنترل بارداری قابل اعتماد مانند استفاده از قرص های ضدبارداری تغییرات را تسریع کرد، اما شکاف جنسیتی دستمزد همچنان باقی مانده است. قرص های ضدبارداری امکان تاخیر در ازدواج را برای زنان فراهم کرد و این به نوبه خود بازار پرتراکم تری را برای آنها ایجاد کرد تا بعدا ازدواج کنند و هزینه های سرمایه گذاری برای زنان را کاهش داد.

رندی هالمارسون، یکی از اعضای کمیته اعطا کننده جایزه گفته است، اکتشافات کلودیا گلدین پیامدهای اجتماعی گسترده ای دارد؛ او به ما نشان داده است که ماهیت این مشکل یا منشا این شکاف جنسیتی اساسی در طول تاریخ و با سیر توسعه تغییر می کند. هالمارسون درباره گلدین گفته است که کار او پایه ای برای سیاستگذاران در این زمینه در سراسر جهان فراهم کرده است.کمیته جوایز نوبل خاطرنشان کرده است که در سطح جهانی، حدود 50 درصد از زنان در بازار کار در مقایسه با 80 درصد از مردان حضور دارند، اما زنان، درآمد کمتری نسبت به مردان دارند و احتمال کمتری برای رسیدن به بالاترین نردبان رتبه بندی شغلی برای آنها وجود دارد.

یاکوب سونسون، رئیس کمیته جایزه، در مورد این اقتصاددان برنده نوبل گفت: درک نقش زنان در کار برای جامعه مهم است؛ به لطف تحقیقات پیشگامانه کلودیا گلدین، ما اکنون در مورد عوامل اساسی و موانعی که ممکن است در آینده نیاز به بررسی داشته باشند، بسیار بیشتر می دانیم. با این حال، گلدین به دنبال یافتن دلایل پشت این نابرابری ها بوده است و اغلب متوجه شد که این دلایل ناشی از تصمیماتی است که زنان در مورد آینده خود در بازار کار و در مورد شرایط شخصی خانواده خود می گیرند. او دریافته است که برخی از زنان فرصت های شغلی خود را دست کم می گیرند، در حالی که برخی دیگر تحت تاثیر مسوولیت های خود در خانه هستند.

به گفته گلدین، زنان اکنون تحصیل کرده تر از مردان هستند. آنها با نرخ بسیار بالاتری از مردان از کالج فارغ التحصیل می شوند. آنها در دبیرستان بهتر از مردان عمل می کنند. پس چرا این تفاوت ها در بازار کار وجود دارد؟ تنها برخی از این تفاوت ها در بازار کار دیده می شود، اما واقعا بازتابی از آن چیزی است که در خانه های افراد اتفاق می افتد.

علاوه بر این، شکاف مداوم دستمزدها باعث می شود زنان در اقتصادهای پیشرفته به طور متوسط حدود 13 درصد کمتر از مردان درآمد داشته باشند که همین امر زنان را از دنبال کردن شغل یا ادامه تحصیل به منظور واجد شرایط بودن برای ارتقای شغلی و دستیابی به مدارج علمی و حرفه ای پیشرفته تر منصرف می کند و همین امر می تواند فاصله بین مرد و زن در بازار کار و همین طور حوزه های علمی را تشدید کند.

به گفته گلدین، قبل از ورود دانشجویان به دانشگاه، عده ای از آنها معتقدند اقتصاد رشته ای است که بیشتر به امور مالی و مدیریتی گرایش دارد که زنان نسبت به مردان کمتر به آنها علاقه دارند؛ اگر بر این امر تاکید شود که اقتصاد درباره «نابرابری، سلامت، رفتار خانواده و جامعه» است، آنگاه تعادل بسیار بیشتری میان زنان و مردان برای حضور در این رشته وجود خواهد داشت. دنیای اقتصاد.

درباره کلودیا گلدین : Claudia Goldin*

شرح

کلودیا گلدن استاد اقتصاد در دانشگاه هاروارد و مدیر توسعه برنامه اقتصاد آمریکا در دفتر ملی تحقیقات اقتصادی است. گلدن رئیس انجمن اقتصادی آمریکا در سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۴ بود. در سال ۱۹۹۰، او اولین زنی بود که در بخش اقتصاد دانشگاه هاروارد استخدام دائم شد. ویکی‌پدیا

تاریخ تولد: ۱۴ مهٔ ۱۹۴۶ (سن ۷۷ سال)، نیویورک، ایالت نیویورک، آمریکا

دانش‌آموز برجسته: سیسیلیا روس، لیه بوستان، بریجت تری لانگ، دنیل کِی. فتر، روبرت واپلز

جوایز: جایزهٔ نوبل اقتصاد، کمک‌هزینهٔ تحصیلی گوگنهام برای علوم‌انسانی، ایالات متحدهٔ آمریکا و کانادا

آموزش: دانشگاه شیکاگو (۱۹۷۲)، دانشگاه کرنل (۱۹۶۳–۱۹۶۷)